Най-много валежи в региона са паднали в Меричлери

контакти

Най-сериозното количество дъжд през последните 12 часа в региона на Хасково е паднало на територията на град Меричлери, Димитровградска община. Сумарните количества валежи от снощи и тази сутрин там са 15,1 л. на квадратен метър, съобщи за БТА дежурният в хидрометеорологичната обсерватория в Хасково.

Друг район с традиционно по-сериозно количество валежи в областта е Минерални бани. Количествата, отчетени там, са 12 л. на квадрат. В Димитровград са отчетени 9,8 л. на квадратен метър. В областния център Хасково падналото количество дъжда снощи е 5,9 л. на квадратен метър, а от преваляването, което започна тази сутрин до момента, засеченото количество е 1,6 л. на квадрат.

Валежи около 7,5 л. на квадратен метър са обичайни за това време на годината в региона, но въпросът е в интензитета им – т.е  колко е голямо количеството дъжд, което се изсипва за кратко време и заради което може да се стигне до наводнения, коментираха от хидрометеорологичната обсерватория.

Според данните на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология, за шест от единадесетте общини в областта – Хасково,  Минерални бани, Димитровград, Ивайловград, Стамболово и Маджарово, за днес е обявен „оранжев“ код за опасни явления. За останалите пет общини важи „жълт“ предупредителен код.

През  целия ден в региона ще се развива купесто – дъждовна облачност с гръмотевична дейност. Опасността от локани градушки остава, информираха още от хидрометеорологичната обсерватория в Хасково.

Още през вчерашния ден от Областна администрация беше разпространено съобщение до кметовете на общини и населени места за влошаване на времето и очакваните градушки за предприемане на мерки при необходимост.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук