НАЗДРАВЕ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН!

Трифон Зарезан
контакти

На 1 февруари по стар стил отбелязваме Трифон Зарезан. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия сезон. По места има дори обичай да се къпи във вино новоизбраният цар на лозята. Такъв се избира най-посветеният в занаята. Именно той зарязва първата лоза. За него се прави корона от отрязаните пръчки, след което получава поздравления.

Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон. Радостният момент поставя началото на усилната полска работа.

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите му били дълбоко вярващи християни и отрано го въвели в служба на бога.

Някои празнуват Трифон Зарезан в началото на февруари, други – на 14-ти, съчетавайки го с празника на любовта. Трети пък вдигат чаши и на двете дати. Наздраве на всички от екипа на izvestnik.info.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук