Над 600 заети с проект за биогаз планира ТЕЦ „Марица 3“

Проектът да се реализира до 2025 г. очакват от Централата

контакти

Заетите в ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград да надхвърлят 600 души до 2025 г. очакват от Централата. Според ръководството, това ще е възможно след реализацията на проект за производство на зелена енергия от биогаз.

Наскоро оттам обявиха, че към момента важна стъпка по пътя на декарбонизация за дружеството ще бъде реализацията на проект за производство на топлинна и електрическа енергия с основно гориво биогаз. Горивото е 100% зелен източник на енергия поради факта, че се произвежда от несъдържащата въглеродни емисии биомаса.

Юлиян Семерджиев от Борда на директорите на Централата посочва, че реализацията на проекта ще има огромен социален ефект за развитието на района около Димитровград. По думите му, осъществяването на инвестиционното намерение ще създаде още поне 300 работни места в следващите няколко години. Така персоналът на ТЕЦ „Марица 3“ ще се удвои като достигне около 600 души.

„В момент на огромна по размери икономическа и военна криза, запазването на работните места на трудово устроените в енергийния сектор е от съществено значение за националната енергийна сигурност. Средната работна заплата в дружеството в момента е около 2000 лева. Отделно се планира и увеличение на възнагражденията на персонала, за да се компенсира влиянието на високата инфлация,“ каза Юлиян Семерджиев.

Представителят на ръководството припомни, че според последната обявена информация от Националния статистически институт, в края на миналата година средната работа заплата в Хасковски район е около 1200 лева.

Реализацията на проекта за строителство и внедряване в работен режим на модерна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия от зелен източник, какъвто е биогазът, ще допринесе за затвърждаване на мястото на ТЕЦ „Марица 3“ като един от най-големите работодатели в Хасковска област.

„Решени сме да „случим“ енергийната трансформация на ТЕЦ „Марица 3“ и да удвоим работните места. Надявам се да ни бъде позволено да реализираме зеленото преобразяване на предприятието по най-добрия начин!“ подчерта Юлиян Семерджиев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Сега ни тровят с пушек и сажди,а с био-газа ще ни тровят и с миризми на оборски тор. Само се чудят откъде да отмъкнат субсидии,ама защо ние да им дишаме боклуците

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук