НАД 500 ХИЛ. БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ ДИАБЕТ, ДОГОДИНА ИЗГОТВЯТ РЕГИСТЪР

Над 500 хил. човека в България страдат от захарен диабет. С точност колко са не може да се каже. Така е, защото към момента се изготвя национален регистър. По всяка вероятност, той ще бъде готов следващата година. Поне така се надяваме, коментира Румяна Асенова, от неправителствената организация „Българска асоциация диабет“. Информацията тя съобщи по повод 14 ноември – световен ден за борба срещу диабета.

Да си болен от диабет означава да си условно здрав. Това заболяване не е лечимо, но с него може да се живее добре, коментира Асенова, която е диабетичка. Три са, основно – нещата, които такива хора трябва да спазват – на първо място е лечението, следват заниманията със спорт и спазване на хранителен режим. Усложнения, свързани с бъбреци, сърце, крайници…могат да настъпят, ако не се изпълняват препоръките на специалистите.

Сред симптомите, които евентуално, сочат наличие на диабет, са: често ходене до тоалетна, постоянна жажда, продължително чувство на умора, спадане на теглото.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук