Над 10 хиляди сигнала средно на ден приемат на спешния телефон

Почти половината – некоректни, но намаляват, заради повишаване на култура и наказанията

През 2019 г. в Националната система 112 са приети 3 821 535 повиквания, съобщават от МВР по повод отбелязването на Европейския ден на телефон 112. Това означава, че средно на ден се обработват над 10 хиляди сигнала.

От общия брой, 2 011 050 са с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали), а 1 423 119 са препратени към службите за спешно реагиране. Запазва се тенденцията за увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания, от общия брой приети повиквания – 52% за 2018 г. и 53% за 2019 г. Това се дължи на повишената култура за ползване на услугата 112 и на намаления брой нерегламентирани повиквания, вследствие предприети мерки за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, които злоумишлено използват телефон 112, обясняват от ведомството.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов подчертава, че се увеличават сигналите към 112, което обяснява с високите изисквания на гражданите към министерството.

Директорът на Национална система 112 Цветомир Цеков допълва, че платформата ще се развива с нови функционалности, като видео, текст в реално време, следващо поколение eCall, въвеждане на Reverse 112, достъп до 112 от онлайн платформи и други, за повишаване качеството на услугата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук