НАГРАДИ ЗА СОЦИАЛНО ОТГОВОРЕН БИЗНЕС ОТ КРИБ – В РЕГИОНА

Социално отговорна компания – партньор на община
контакти

Награди за „СОЦИАЛНО ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ– ПАРТНЬОР НА ОБЩИНА ЗА 2012 г.” ще връчи утре – 2 април, за първи път на територията на област Хасково Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съвместно с кметовете на общините Хасково, Димитровград, Харманли, Симеоновград, Тополовград и Ивайловград. Те откликнаха на отправената от КРИБ в края на миналата година покана към всички 11 общини от област Хасково да номинират за приза фирми, които работят на територията на съответната община и отговарят на критериите за корпоративна социална отговорност. Критериите са свързани с корпоративната политика по социализация на компанията и нейното вписване в обществения живот чрез участието й в обществено значими проекти на местната и националната власт по отношение на благоустройството и устойчивото развитие на съответната община, програми за благотворителност и спонсорски, инвестициите в инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт и култура, платени данъци и такси. За целта във всяка от представилата номинации община е била съставена специална комисия, съобщават от регионалната структура на КРИБ. Комисиите определиха 30 фирми от 6-те общини да получат грамота за „СОЦИАЛНО ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ- ПАРТНЬОР НА ОБЩИНА ЗА 2012 г.”.   Най-много- 8 са фирмите, посочени от община Хасково. 7 са излъчените от община Тополовград, по 4 от общините Харманли и Ивайловград, по 3 компании са номинирали общините Димитровград и Симеоновград.

Целта на наградата е да повиши и популяризира усилията на фирмите, които развиват дейността си на територията на общините от област Хасково, да представи на обществеността най-добрите практики за корпоративна социална отговорност и подкрепа на обществения интерес. КРИБ вярва, че принципите на корпоративната социална отговорност трябва да са част от цялостната бизнес-стратегия на компаниите в общините и ще стимулира такова поведение, коментира регионалният председател на конфедерацията Стефан Димитров.

В България за корпоративна социална отговорност се заговори през последните 10 години, но в Европа и в света тези практики са познати отдавна. Например Програмата „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна” цели да насърчи фирмите към отговорни корпоративни практики и сътрудничество, както и да отличи най-добрите такива практики в Европа. До 1 март тази година и български компании имаха възможност да кандидатстват за европейските награди по тази програма, като победителите от всяка страна също ще бъдат избирани на база положителното влияние, което работата и проектите им са оказали върху обществото и бизнеса. Инициативата се организира с подкрепата на Европейската комисия в 29 страни, а партньор за България е Глобалния  договор на ООН. Участието в този конкурс е абсолютно безплатно. В област Хасково също има фирми, които развиват своята дейност в тази посока, независимо от кризата и тежкото положение, в което българския бизнес се намира в момента. Аз смятам, че те трябва да бъдат стимулирани и поощрени в това отношение, като се популяризират техните добри  практики, категоричен е Стефан Димитров.

Официалната церемония утре е от 15 ч., в конферентната зала на хотел „Ретро” в град Хасково. Гости ще са областният управител Ирена Узунова, кметовете и председателите на общински съвети, представители на отличените компании, както и  заместник-председателят на Управителния съвет на КРИБ Петър Кънев, който ще поднесе приветствие към организаторите на церемонията от регионалната структура на КРИБ-Хасково с координатор Стефан Димитров и отличените фирми.

* Петър Кънев е един от учредителите на конфедерацията, която е най-голямата и значима национално представителна работодателска организация в България.  Той отговаря за връзките й с общинските и държавни структури, регионални и браншови структури, малкия и среден бизнес, както и за социалния диалог. Собственик е на най-голямата частна полиграфическа компания в страната и председател на Съюза на печатарската индустрия в България, чийто членове са 150 компании от този сектор. Бил е народен представител в 40–то Народно събрание и заместник-председател на Комисията за икономическа политика към него. Член е на Настоятелството на СУ „Климент Охридски”, както и първи вицепрезидент на Българската волейболна федерация. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук