НАБИРАТ СМЕЛЧАЦИ ЗА ЙОРДАНОВДЕН

Йордановден
контакти

За изваждането на кръста от река Марица на Йордановден вече се набират смелчаци. Желаещите да скочат в ледените води на Богоявление трябва се запишат за участие в храм „Свети Димитър“ до 4 януари.

Програмата за празника започва в 8 часа на 6 януари в църквата с Утринна със Златоустова литургия. В 11:30 часа Литийно шествие ще се отправи до брега на реката, където в 12 часа ще се осъществи ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните.

Проявата е традиционна и се организира всяка година на 6 януари. През 2012 г. 30 годишният Благой Костадинов извади Христовото разпятие, след което извика: Да живее Бойко Борисов! През 2011 г. пък това направи 18 годишният тогава Димитър Даневски.

В новата история на ритуала участие в него записа и една жена. През 2009 г. в Марица скочи и директорката на Детски и младежки център Христина Ташева, но освен, че показа прелести, друго не можа да постигне.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук