Мюсюлманите честват Рамазан Байрам. Щастлив празник!

контакти

Мюсюлманите честват големия си празник Рамазан Байрам. Той е познат още като Шекер Байрам и е предшестван от 30-дневен период на пост в свещения месец Рамазан, минаващ под знака на благотворителността и проявата на щедрост.

В навечерието на празника се раздава милостиня /зекят ал-Фитр/. Децата и младежите поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Традицията е да им се раздават пари или бонбони. На трапезата се редят всякакви сладки ястия, баклава – задължително, и кафе с много захар, откъдето идва и името Шекер. На празника вярващите се поздравяват с думите „Ейд мубарак!“ (Щастлив празник!). Той продължава три дни, съпътствани с много веселия, от рано до късно.

Отбелязването на Рамазан Байрам датира от 624 г. Датите не са постоянни, а варират според новолунието. Според писанията, по време на свещения месец архангел Джебраил дава на пророка Мохамед свещените писания на Корана.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук