МЮСЮЛМАНИТЕ ЧЕСТВАТ КУРБАН БАЙРАМ, ПОСТИТЕ СВЪРШВАТ

Мюсюлманите честват Курбан Байрам на 24 септември, когато се слага край на постите. Празникът продължава три дни и се свързва с покаянието, помирението и смирението. Според поверието, в нощта преди празника отправените молитви се сбъдват.

Курбан Байрам празнуват около 35 000 мюсюлмани в област Хасково, над 600 000 в България и милиони по целия свят. По традиция, рано сутринта мъжете отиват за молитва в храма, след това се прибират по домовете си и принасят в жертва най-често овен, наричан коч, оттам и названието „Коч Байрам“. Месото се раздава на близки, роднини както и на бедни.

Характерен момент е искането на прошка от по-възрастните членове на семейството, а най-малките се възнаграждават с пари и бонбони. Курбан Байрамът завършва с празнично угощение, като на трапезата присъстват още баница, баклава и други ястия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук