Мъртва риба изплува до колектора на Марица край Димитровград

Мъртва риба изплува по Марица край Димитровград, на част от която се появиха снимки в социалната мрежа. Две проверка на място са извършили експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ – Хасково и Басейнова дирекция – Пловдив, на 26 и 28 септември късно вечерта.

По време на огледите в участък от реката над Помпена станция „Черногорово“ на „Неохим“ АД е констатирано наличие на малко количество, предимно маломерни и няколко по-едри екземпляра умрели риби, задържани до брега между водорасли и водна леща. Участъкът се намира под заустванията на колекторите на „Неохим“ АД. Извършени са проверки и в предприятието, където от миналата седмица се извършват дейности по пускане на основните производства в експлоатация, след приключилия годишен капитален ремонт, информират от РИОСВ.

Взети са водни проби от река Марица при Помпена станция „Черногорово“, от р. Марица преди Северен колектор на „Неохим“ АД, както и от Северен и Отвеждащ колектор на „Неохим“ АД, които ще бъдат изследвани в лабораторни условия, допълват от Регионалната инспекция.

Оттам уточниха, че участъкът се намира под колектора, където бяха открити мъртвите крави. Проверяващите са констатирали 30 броя умрели риби и в никакъв случай не става дума за тонове, каквато информация циркулира. От седмица до 20 дни ще излязат пробите и ще уведомим за резултатите, независимо какви са, казаха още от РИОСВ.

Сред предположенията на коментиращи в социалната мрежа са за промишлен източник, но има и такива, че е възможно да е след незаконен риболов с ток…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук