Мълчанието на Лазар

Лазар се родил във Витания и според Евангелието на Йоан, Исус го възкресява четири дни след смъртта му. В чест на това събитие християнският празник Лазаровден носи неговото име. Той се празнува на осмия ден преди Великден. Изпълнява се обичаят Лазаруване, при който младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница – на следващия ден.

Историята за възкресението е описана в 11 и 12 глава от Евангелието на Йоан. Едно от интересните неща е, че през цялото време Лазар не казва нито дума или поне не са описани негови слова.

Как да си обясним мълчанието му и има ли в него по-дълбок смисъл? По-скоро – да, защото едва ли създателят на Евангелието просто е пропуснал да ги опише.

Мълчанието е древна духовна практика и се среща в религиозни и философски парадигми. Очевидното при нея е, че човек остава насаме със себе си. В случая с Лазар има и още нещо. Можем да приемем, че символът на мълчанието при него е, че след възкресението, той не само остава насаме със себе си, но и вече не е от този свят. Макар да продължава да пребивава в него, като втори живот, общуването придобива други форми.

Молитвата също е вид творчество – тя се ражда не в многословието, а в дълбока тишина, в съсредоточено и благоговейно мълчание. Да достигнеш тишината – това е най-трудното и решаващо нещо в молитвеното изкуство. Мълчанието е тайнството на бъдещия век, а словата са оръдията на този свят, смята преп. Исак Сирин. За да постигнат тишината и мълчанието, монасите се отказвали от общуване с хората и отивали в дълбините на пустините, скривали се в планините…, пише pravoslavie.bg

Ако си представим в исторически план Лазар след смъртта, едва ли е мълчал през целия си живот. Преданието разказва, че Лазар, заради преследване, бил принуден да се пресели в Кипър, през 33 г. от Новата ера, когато бил на 30 години. В Кипър Лазар разпространявал християнството. Няколко години след пристигането му, апостолите Павел и Варнава го ръкополагат за първи епископ на Китион, древното име на Ларнака. Един от най-забележителните паметници там е църквата „Свети Лазар“, където се намира гробницата на Светеца.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук