Мълнии убиват 24 хиляди души годишно по света. Как да се предпазим

Мълнии убиват 24 хиляди души годишно по света. Сезонът им настъпва към края на пролетта и е хубаво да сме наясно с основните правила за безопасност, за да намалим риска от инциденти.

Най-често гръмотевичната дейност се развива по обед или в следобедните часове. Най-много мълнии падат в планините и в рисковите часове планинарите трябва да се намират в сграда или ниско долу в планината, за да се изтеглят по-бързо от опасните зони.

Високите била и острите ръбове са места, където най-често падат мълнии. Затова напускането на високите планински зони следва да бъде през дерета и улеи. Ако носим в себе си метални предмети, трябва да ги оставим на разстояние. Не бива да се движим, добре е да останем в покой, стъпили върху нещо, да клекнем, обхванали коленете си и запушили уши, за да не бъде наранен слухът от звуковата вълна. Ако имаме шалте за спане, можем да стъпим върху него, за да се изолираме от земята.

По време на гръмотевична буря не трябва да сме на открито или на високо – например на балкон във висок блок, да избягваме самотните единични дървета в полето и да не заставаме между стада животни, където се генерира повече влага. Не е добре и да сме близо до водни басейни, когато има гръмотевична активност.

Ако бурята ни завари близо до такива места, следва да се отдалечим. Автомобилът играе ролята на Фарадеев кафез, който ни предпазва – ако мълния удари наблизо, зарядът само ще се плъзне по него.

При гръмотевична буря, ако няма къде да се защитим, да си изключим телефона, е друга препоръка за безопасност и минимизиране на рисковете.

По темата, пред БНР, говориха директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев и метеорологът Анастасия Кирилова. Какво още казаха те, чуйте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук