Музикантът Димитър Русев – почетен гражданин на Хасково

контакти

Музикантът Димитър Русев-Мутата бе удостоен със званието почетен гражданин на Хасково. Точката бе разгледана и приета на днешното заседание на Общинския съвет в областния град. Предложението дойде след инициатива на граждани.

За мен е голяма отговорност и чест да получа тази награда. Още съм повлиян от емоцията и ми е трудно да коментирам. Обещанието ми е, че ще продължа да правя концерти, фестивали, изложби…, заяви за izvestnik.info Мутата.

Димитър Русев е роден през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971 – 1977 година свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за Джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за популярна музика. Турнета в Черна гора и Гърция. През 1986 година е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. В периода 1995 – 2001 година е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година.

Мутата е инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември, Джазово лято в комплекс Русалка, през август, Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. Тази програма Димитър Русев изнася вече пет години във всички детски градини на община Димитровград. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио от Димитровград. Димитър Русев е носител на редица награди, включително и международни.

Албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет./Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук