Музеят и театърът в Димитровград в общ проект за промотиране на местното културно наследство

Двете институции партнират на бенефициента по проекта – „Стратегика Вижън“ ЕООД

контакти

Исторически музей – Димитровград и Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ партнират в изпълнение на проект BGLD-1.007-0042 „Интегриран подход за създаване на заетост, стимулиране на икономическата активност и подкрепа на иновативен модел за интерактивно експониране на местното културно-историческото наследство и изкуство в община Димитровград“, с бенефициент „Стратегика Вижън“ ЕООД. Проектът е финансиран по процедура № BGLD-1.007 – Малка грантова схема „Създаване на работни места“ на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи” с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Основна цел на проекта е представяне на иновативни подходи, насочени към стимулиране на икономическата активност и създаване на работни места в Община Димитровград, чрез използване на нови, творчески инструменти за промотиране, развитие и популяризиране на местното културно-историческото наследство.

На 08.06.2023 г. в лятната градина на музея се проведе начална пресконференция, на която подробности за проекта представиха управителят на „Стратегика Вижън“ Костадин Костадинов, ръководителят на проекта Станислав Гецов, директорите на музея и театъра Антоанета Станчева и Димитър Атанасов.

Проектът предвижда подкрепа на мерки за създаване на устойчива заетост и стимулиране на икономическата активност на местно ниво, както и прилагане на иновативни подходи за подкрепа на заетостта, чрез използване на иновативни инструменти за промотиране, развитие и популяризиране местното културно-историческо наследство. Сред дейностите са разкриване на нови работни места, придобиване на оборудване, разработване на сайт за промотиране и на иновативен подход за предоставяне на информация за нови работни места в сферата на културата и туризма. В тази посока ще се организират срещи между работодатели, търсещи работа, както и обмяна на опит с партньорите ни от Норвегия. По-конкретно за проекта, разкриват се шест нови работни места и се създават условия за интерактивно експониране на местното културно наследство, коментира Станислав Гецов.

За нас е много важно, че в Историческия музей дойдоха трима квалифицирани служители. Това стана в подходящ за нас момент, когато се увеличава потокът от туристи и предстои в града да се разкрие културен информационен център. Благодарни сме за това партньорство, защото е шанс за малкия град да разчита на обучени кадри, заяви Антоанета Станчева. Тя допълни, че участието на двете културни институции по проекта има подкрепата на Община Димитровград и подчерта сериозната и качествена работа на екипите на Историческия музеи и ОДТ „Апостол Карамитев“.

Директорът на театъра продължи, че той тепърва ще бъде открит, след основния ремонт. Ние, например, имаме необходимост от звукотехник, без какъвто едно представление няма как да се осъществи. Също така актриса се присъедини към екипа ни благодарение на партньорството, сподели Димитър Атанасов.

Костадин Костадинов поясни същевременно, че партньорът по проекта от норвежка страна е училище в град Фредерикстед. Предвиден е двустранен обмен между двете страни.

Партньорите се обединиха около това, че настоящият проект ще постави добри основи за последващо партньорство.

Проектът е с продължителност 14 месеца. Стартира на 28 февруари тази година и е до 30 април 2024 г, с бюджет 311 881 лева. Реализацията му ще допринесе за постигане на общите цели на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – намаляване на икономическите и социални различия и задълбочаване на двустранните отношения между държавите донори Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и държавите – бенефициенти, сред които е България.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук