МУЗЕИ И ГАЛЕРИЯ ЧАКАТ НОЩНИ ПОСЕТИТЕЛИ В СЪБОТА

контакти

Музеи и галерия чакат посетители на 18 май в събота, когато ще се проведе европейска Нощ на музеите в Димитровград. Празникът започва в 17 часа в градска художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Там ще се открие изложбата „Акварели на майстори от колекцията на Софийската художествена галерия“, последвана от концерт „Акварелни звуци“. От 18 часа там посетителите ще се радват на филми от фонда на галерията. В същото време отворено ще бъде ателие за малки и големи „Опитайте и вие“.

В Дом-музей „Пеньо Пенев“ са подготвили музикално-поетичната вечер „Живот с думи“, от 18 часа. Нейни водещи ще бъдат Петър Василев и Ташко Ташев. Няколко часа по-рано, от 14 часа, също ще има прожекции на филми, съхранявани във фонда на музея.

Кулминацията се очаква в Историческия музей. Програмата там започва от 19 часа в зала „Археология“. Там ще се открие изложбата „Следи от миналото“. Половин час по-късно в другата зала ще се открие още една изложба – „От киноцентъра до музейната витрина“. Ще бъдат представени автентични народни облекла, накити и аксесоари, използвани при заснемането на българския сериен филм „Капитан Петко войвода“. По-късно нощта в музея продължава с ревю на сценични костюми от оригинални народни носии от различни етнографски области на България. Тях ще представят самодейците от читалище „Звездица“. Посетителите ще се радват и на концерт в лятната градина на библиотеката, съчетани с демонстрации по грънчарство и квилинг. Вратите ще останат отворени до полунощ. Входът е свободен. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук