МРРБ: 97,62 % от страната е обхваната от кадастъра, за 100 % срок няма

контакти

Има липсващи населени места в електронния кадастър, поддържан от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Сред тях, например, е хасковската община Минерални бани. Оказа се, че процесът по изработване на кадастрални карти продължава. Това бе причина да попитаме Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за това каква част от територията на страната е обхваната от кадастъра, както и докога е срокът за покриване на страната с кадастрална карта и отчитането на това в електронния кадастрален регистър?

До настоящия момент 97,62 % (108 363 кв. км) от територията на страната е покрита с кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР). Набраната информация обхваща над 18,468 млн. недвижими имота. КККР са одобрени за урбанизираната територия на 1514 населени места, включително всички областни градове и 152 общински центъра, и неурбанизираната територия на цялата страна, с изключение на 7 землища, информират от МРРБ.

Няма нормативно определен срок, в който цялата територия на страната да бъде покрита с КККР, казват от ведомството.

И допълват, че в Националната програма за развитие „България 2030“, Приоритет 9 „Местно развитие“, мярка: „Покритие с цифров кадастър, топографска база данни и геодезическа основа и усъвършенстване, и поддържане на информационните системи“, беше заложена междинна цел до 2030 г. за всички населени места в  България да има одобрени и влезли в сила КККР.

Поради недостатъчен финансов ресурс, в проекта за приемане на Плана за действие за изпълнение на Националната програма за развитие „България 2030“ за периода 2024-2026 г. параметрите в междинната цел 1: Създаване на цифрови кадастрална карта и кадастрални регистри бяха коригирани, като е заложено до 2030 г. общо 2900 населени места да бъдат с одобрени КККР.

АГКК възлага дейности по създаване на КККР в зависимост от отпуснатите бюджетни средства, като се съобразява и с натовареността на службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК). Служителите на СГКК извършват контрол и приемане на изработените от изпълнителите материали и данни, успоредно с което поддържат в актуално състояние КККР, като извършват административното обслужване на гражданите, обясняват от Регионалното министерство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук