МРРБ: С 1 млрд. лева ще модернизираме ВиК мрежите в Хасково и още 5 области

Водоснабдителните и канализационни системи в още шест области в страната ще бъдат модернизирани. Това са Велико Търново, Габрово, Плевен, София област, Търговище и Хасково. Планираните инвестиции са за близо 1 млрд. лв. по Програма „Околна среда“ за периода 2021-2027 г., съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции и други ВиК съоръжения ще подобрят значително качеството на услугата в шестте области, посочва регионалният заместник-министър Деляна Иванова.

Иванова откри форум за представяне на резултатите по проекта за изработката на Регионалните прединвестиционни проучвания /РПИП/ за шестте области. В събитието участваха Иванка Виденова- директор на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ в МРРБ, управители на държавни ВиК дружества в страната, представители на общински и областни администрации и др. заинтересовани лица.

В работната среща от Хасково присъстваха още инж. Даяна Добрикова-  Вр.ИД Директор на Дирекция АГСИ, инж. Валентина Манолова – Гл. експерт „ВиК“, Дирекция АГСИ, както и управителят на водното дружество Божидар Желязков. Презентация изнесе Катрин Найденова от ДЗЗД „Аква Пул“, която разясни изпълнението на дейностите за регионално прединвестиционно проучване за обособената територия на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Хасково.

Стратегическите проучвания дават пълната информация за състоянието на мрежите, нужните инвестиции, и са изискване за получаване на европейското финансиране за ВиК отрасъла. „Качеството на регионалните прединвестиционни проучвания е изключително важно, защото в зависимост от това какво се запише в тях, това може да бъде обхватът на финансирането след това“, обясни зам.-министърът.

Иванова призова да се положат усилия, за да не се повтарят установени пропуски и неточности през предходния период. За целта е необходима мобилизация и синхрон между ВиК операторите, областните и общински администрации, подчерта тя.

Стратегическите проучвания се разработват по проект  „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 г. Финансирането е над 22 млн. лв., като по проекта освен изготвянето на проучванията, се финансират мерки за  повишаване на административния капацитет и обучения на служители на МРРБ, ВиК оператори, общински и областни администрации. Проектът трябва да приключи в края на 2023 г.

„Стратегическите цели, които сме си поставили, са постигане на технически, екологичен и финансово устойчив ВиК отрасъл, като предоставяме услуги с високо качество на социално поносима цена. Отрасълът е един от най-тежките в икономиката, изключително важен за живота и здравето  на хората“, коментира зам.-министър Иванова. Тя напомни, че ВиК активите в страната включват над 90 хил. км водопроводи и канализационни мрежи, изграждани преди десетилетия. Огромната част от тях се нуждаят от подмяна или сериозен ремонт.

„Поели сме ангажимент пред ЕС да изградим ВиК инфраструктура, която е в съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води“, напомни заместник-министърът. Това предпоставя необходимостта от  максимално съсредоточаване на усилията за ползване на фондовете на ЕС за подмяна на инфраструктурата. Зам.-министър Иванова информира, че в момента с европейски средства от ОПОС 2014-2020 г. се изпълняват обекти в още 15 административни области на страната.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук