МРРБ: При интерес към мерките за енергийна ефективност, питайте местната власт

контакти

Още този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават заявления за финансова подкрепа на мерки за енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на Годишното събитие: План за възстановяване и устойчивост на България.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството има отговорност по отношение повишаване на енергийната ефективност и подпомагане развитието на регионите в този аспект, обясни Георгиева и подчерта, че екипът й вече е на етап подготовка на финалния вариант на поканите за кандидатстване. В момента ведомството е съсредоточило усилията си в активна информационна кампания за привличане на всички заинтересовани страни за обществено обсъждане, включително браншовите организации, с които разговарят непрекъснато, стана ясно от думите на заместник-министъра.

„Идеята е да дадем достатъчно информация на всички, които ще участват в процеса по обновяване на сградния фонд“, обясни още Десислава Георгиева и допълни, че в реализирането на мерките за енергийна ефективност важна роля ще има местната власт и ще се разчита на нейния административен капацитет.

Заместник-министърът призова всеки, който има интерес към мерките, да се обръща към общинските администрации, които разполагат с информация и са готови да подпомогнат процеса – от структуриране на сдружения на собствениците, през подготовката на обследвания и на заявления за кандидатстване.

На форума заместник-регионалният министър информира отново, че обновяването на сградите за бизнеса и гражданите ще е свързано с интегриране на енергоспестяващи мерки и възобновяеми енергийни източници. Ще се разчита на амбициозност, постигане на енергиен клас Б, прилагане на зелени обществени поръчки, екосъобразни материали.

„Ново изискване, което Европейската комисия залага е в посока много високи стандарти с принципа за ненанасяне на значителни вреди“, обясни още Георгиева и посочи, че МРРБ полага усилия да представя тези нови принципи, които са важни за българската икономика да стане по-зелена и именно в този аспект МРРБ насърчава „зелените“ инвестиции и диалога с гражданите в тази посока.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук