МРРБ: Подготвя се споразумение за консолидация на ВиК операторите в област Хасково

До края на днешния ден да бъде изготвено Споразумение, което на практика ще подпомогне завършването на процедурите по консолидация на ВиК операторите в област Хасково. За това настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на свиканата от нея работна среща за разрешаване на проблема, проточил се с години, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На срещата в МРРБ участваха още зам.-министър Валентин Граматиков, ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, кметът на Димитровград Иво Димов, управителите на ВиК – Хасково и ВиК – Димитровград, както и експерти.

Консолидацията на ВиК дружествата е единствената възможност те да кандидатстват за европейско финансиране, с което да се подмени остарялата ВиК инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяната на потребителите услуга.

„Хората имат право на достъп до съвременна ВиК инфраструктура и качествена услуга. Трябва да се борим за това им право и да гледаме напред. Необходимата инвестиция във водния сектор е огромна, а държавата няма този ресурс. Затова трябва да положим усилия за консолидация на водните дружества и те да имат достъп до европейските фондове“, заяви министър Комитова. Именно от присъединяването на ВиК – Димитровград към ВиК – Хасково зависи достъпът до европейско финансиране за подмяна на подземната инфраструктура в цялата област. То е възможно единствено при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, като за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 милиона лева.

След изготвянето на споразумението, то предстои да бъде представено за одобрение в Общинския съвет на Димитровград, за да стане действащо от началото на следващата година и с това да завърши процесът по консолидация на обособената територия на ВиК – Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук