МРРБ: Манолова манипулира. Цената на водата може да се увеличава поетапно

Ако Димитровград излезе от ВиК Асоциацията, ще загуби предвиденото европейско финансиране

контакти

Мая Манолова прави пореден опит за манипулации… Да, по закон цената на водата трябва да бъде единна в цялата консолидирана територия, но може да се въведе поетапно, не шоково. Такова е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, което цитираме по повод твърдения на председателя на „Изправи се.БГ“, че водата в Димитровград ще се повиши от 1 януари до 3.52 лева, коментирала и новия Закон за ВиК. Одобрената на КЕВР цена на услугата е пределно допустимата, таван. Това не е стойността на услугата, подчертават от регионалното министерство.

ВиК – Димитровград се консолидира с ВиК – Хасково, след решение на Общинския съвет и решението беше взето много преди разработването на новия Закон за ВиК. Това е напълно правилно и важно решение, което позволява на територията на област Хасково да бъдат реализирани големи проекти във ВиК инфраструктурата с европейско финансиране. Без консолидация, такива проекти няма как да бъдат изпълнени, защото това е условие за получаване на европейско финансиране. С други думи, Мая Манолова иска селищата на територията на област Хасково да бъдат лишени от такива средства за нови водопроводи и канализация. В момента предстои да бъде извършено регионално прединвестиционно проучване за област Хасково, което ще покаже какви са нуждите и какви инвестиции трябва да бъдат направени за подобряване на ВиК услугите. Ако Община Димитровград реши да излезе от Асоциацията, ще загуби цялото предвидено финансиране, подчертават от МРРБ.

От ведомството отбелязват, че цената на водата в Димитровград не е повишавана от 2011 г. насам, въпреки че през периода нараснаха разходите за еленергия, заплати, консумативи и др. Посочват още, че прагът на социалната поносимост по отношение на цената на ВиК услугите на територията на област Хасково е 4.63 лева.

По темата, в разговор по телефона, се включи и кметът на Димитровград Иво Димов. Той акцентира, че цената на водата трябва да се повиши, но КЕВР не разрешава, защото няма обособена територия. В Димитровград проблемите са по-малко, но не така стоят нещата по много от населените места и ако не сме част от Асоциацията, няма откъде да дойде ресурс, поясни градоначалникът. Той допълни, че ще настоява повишението на водата в Димитровград да става не шоково, а поетапно, минимум за следващите 5 и повече години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук