МРРБ: ВиК дружествата са пред фалит, КЕВР отказва да предприеме действия

Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит, заради високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която отказва да предприеме действия, с които да защити операторите, въпреки наличните законови разпоредби. Това стана ясно на трета подред работна среща между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Комисията, съобщават от ведомството.

Регионалният зам.-министър Валентин Граматиков припомни, че проблемите в сектор ВиК са сериозни и скоро ще се стигне до ситуация, в която дружествата просто няма да могат да изпълняват функциите си. „Възможността от 1 януари да влязат в сила новите бизнес планове е нулева. Затова ни трябва нова цена веднага“, заяви той.

Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев също алармира за драматичната ситуация в сектора и отбеляза, че цените на тока не отговарят по никакъв начин на разчетите, заложени в действащите бизнес планове на дружествата. „Почти всички електроразпределни дружества са пуснали писма, с които заплашват да започнат да спират тока, ако ВиК операторите не платят“, призна Кънчев.

Управителят на ВиК – Видин, Георги Владов, алармира за още един проблем – увеличението на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Така освен непосилни сметки за ток, дружествата ще трябва да намерят средства и за по-високи заплати, т. е. още дефицити.

Съветникът на министър Комитова – Атанас Паскалев, вижда три варианта за изход от кризата. Първият е да се стартира чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Той регламентира процедура за преразглеждане на цените да се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на ВиК операторите. Второто е ускоряване на процедурите по приемане на бизнес плановете на операторите и трето, намаляване от 6 на 3 месеца сроковете, които се вземат предвид разходите при формиране на цените на услугите.

Според председателя на КЕВР – Иван Иванов, единственият шанс за справяне със ситуацията е въвеждането на компенсаторен механизъм от страна на държавата. Според него и експертите на КЕВР, прилагането на чл. 19 от Закона е невъзможно, тъй като в момента има стартирана процедура по одобрение на новите бизнес планове на дружествата, в които са заложени различни от сегашните цени. А те предвиждат увеличение на заплатите в отрасъла, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв срок тези планове ще бъдат приети, бе коментирано на срещата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук