„Мостове на дружбата“ показва в изложба Историческият музей

контакти

„Мостове на дружбата“ се нарича изложба, която ще бъде показана за празника на Димитровград. Инициативата е финансирана по проект от Министерството на културата по процедура за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства на стойност 2604 лв. Партньори са Община Димитровград и Държавен архив – Хасково, информират от Общината.

Основна цел на проекта е да представи и популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград. Началото на тази колекция е поставено от един от първите му кметове, Петър Йорданов, който през 1957 участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс-ле-Бен, Франция. Той дарява на музея една голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи и пр., свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога. До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, вкл. един отвъд „желязната завеса” – Гроссето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа , Балканите и един от Китай – Дзяо-Дзин. Съпътстващи прояви на проекта: издаване на двуезичен каталог и заснемане на 3 минутен  видеоразказ по темата.

Откриването на изложбата е предвидено за 31 август, от 17,30 часа в Историческия музей..Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук