Мостове на дружбата – международните връзки на Димитровград и побратимените градове в изложба

Изложбата „Мостове на дружбата“, представяща историята на международните връзки на Димитрвград и побратимените градове, бе открита от Историческия музей.

Изложбата е знакова, защото съвпада със 70-годишнината на музея и с празника на Димитровград, честващ 74-години от основаването си, каза при откриването временният директор на Историческия музей Антоанета Станчева. Проявите в нея са по проект, финансиран от Министерството на културата, с партньори Община Димитровград и Държавен архив – Хасково. Той включва още издаването на двуезичен каталог и видеоразказ по темата.

Легенда е, че по времето на социализма не сме прекрачвали оттатък Желязната завеса. Изложбата и историята доказват, че не е точно така. Връзките между Димитровград и побратимените му градове продължават да се развиват до ден днешен, в различен контекст, допълни Станчева.

Подробности за изложбата представиха главният уредник в музея Недялка Тодорова и колежката й – уредник Николина Умурска. Представянето продължи с импровизиран концерт на Акустично джаз трио – Димитровград.

Колекцията се събира от 60-те години на миналия век. Началото си тя води от кмета на Димитровград, тогава председател на Градския народен съвет, Петър Йорданов. Той е съосновател на т. нар. Световна федерация на побратимените градове, учредена през 1957 г. в град Екс-ле-Бен, Франция.

От всички български градове тогава, димитровградският кмет е единственият, изпратен на конгреса на федерацията, в който се включват 300 кметове. Йорданов не само, че участва и се включва в срещи и дискусии по целия свят, но и влиза в изпълнителния комитет на организацията. По това време решава да подари на музея голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи, свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. Като уважение, през 1977 г., по повод 20 години от основаването на организацията, Петър Йорданов получава почетен диплом на побратимените градове, обясни Недялка Тодорова.

След поставеното начало, в димитровградския музей постепенно нараства колекцията в отдела за побратимените градове. Тя е допълвана многократно през годините от различни дарители. В сегашната изложба са изложени 100 експоната – значими снимки, документи, вещи, сподели Николина Умурска.

Първият побратимен град, зад Желязната завеса, е в Италия – Гроссето, като заслугата за това е на Петър Йорданов. Кои са останалите – вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук