МОСВ: Старите гуми в градинки и детски площадки не се считат за отпадък

Размива ли се границата между изхвърлянето и желанието да се направи средата по-приветлива?

контакти

Преди дни Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ публикува информация, за изискванията при сезонната смяна на автомобилни гуми, свързана с местата на продажбата и смяната им, както и с възможността за изхвърлянето им. Отделен е въпросът доколко се създават или са създадени предпоставки за това.

Попитахме ведомството по друга част от темата – за условията, при които е разрешено стари гуми да се поставят в градинки, детски площадки и подобни.

Според допълнителни разпоредби на Закона за управление на отпадъците, „отпадък“ е всяко вещество или предмет, от който притежателят се освобождава или възнамерява да се освободи, или е длъжен да се освободи. В този смисъл старите гуми, преди да бъдат изхвърлени от техните собственици, не следва да се считат за отпадък и могат да бъдат използвани по алтернативен начин, при условие, че с това не се извършва нерегламентирано третиране, в това число – изгаряне, пишат от МОСВ.

В случаите, когато старите гуми се използват, без да се нарушава тяхната цялост, дори и по алтернативен начин, това може да се зачете за повторна употреба. В конкретния случай не е налице ограничение и чисто нови гуми да бъдат използвани за облагородяване на градинки или детски площадки, допълват от ведомството.

Няма ограничение гумите, използвани по този начин, да бъдат рециклирани. Не съществуват и ограничения за това колко гуми могат да бъдат поставяни на единица площ. Изрично условие, според МОСВ, е, когато се извършват дейности, свързани с благоустрояване на градинки и детски площадки, е да се спазват изискванията във връзка и по реда на Закона за устройството на територията и подзаконовата нормативна уредба. В общия случай, това са съгласувателни процедури с главния архитект и кмета на общината.

Възможността за поставяне на гуми в градинки и детски площадки няма да реши проблема с множеството други, които няма къде да бъдат предадени, в някои райони на страната. На определени места се срещат красиви градинки с оформени съоръжения от гуми и това е прекрасно. Създава се обаче „вратичка“ някой да си постави старите гуми в конкретна градинка, като част от екстериора, като имаме предвид, че няма ограничение за брой. Донякъде, по този параграф могат да се възприемат и определени места в природата с изхвърлени гуми – да минат като част от средата, макар да е ясно, че собственикът в този случай се освобождава от тях.

Иначе казано, размива се границата между изхвърлянето и действителното желание да се направи по-приветлива среда. В единия случай, нарушител си, ако „изхвърлиш“ гумата в полето, но даваш добър пример, ако освобождавайки се от нея, оградиш някое цвете, фиданка в градинката или създадеш инсталация за децата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук