Монтажът на климатици – с пълна сила, проблеми с пелетните и газови котли. Какво следва?

Монтажът на климатици върви с пълна сила, дори вече над 95% е изпълнението като доставка и монтаж. За съжаление, процедурата, касаеща доставката на пелетни и газови котли, не върви. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов, обяснявайки развитието по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“.

Три пъти прекратяваме и обявяваме наново процедура поради простата причина, че фирмите, които подават документи, не отговарят на критериите и имат куп забележки. Много ми се искаше към момента вече да имаме избрана фирма изпълнител, която да започне доставка на пелетните и на газовите котли… С колегите от София, с които работим по тази програма, миналата седмица обсъждахме различни варианти. Най-приемливият вариант, касаещ пелетните котли, е да минем към пряко договаряне. Законът го позволява, подчерта кметът Иво Димов.

Последната процедура за пелетните котли не се проведе успешно, тъй като кандидатите не отговаряха на технически или ценови изисквания. Имаме право да сключим договаряне без предварително обявление, което ще спести доста време. Считам, че през следващия отоплителен сезон хората ще успеят да се възползват от услугите на проекта успешно, заяви главният юрисконсулт на Общината Тодор Иванов.

За газовите котли той посочи, че в момента обществената поръчка е на етап разглеждане на приложените оферти. В обществената обаче постъпва жалба и то от фирма, която не е част от поръчката, като по закон има право да обжалва. Твърденията й са, че в документацията и главно по техническите параметри се съдържат ограничения, които не позволяват на определени производители на газови котли да участват в обществената поръчка.

Делото беше разгледано в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Имаме решение в наша полза, което обаче се обжалва от фирмата пред Върховния административен съд (ВАС). Това означава, че дори да се разгледат офертите и да изберем кандидат, няма да имаме право да сключим договор до момента, в който не излезе решението на ВАС, обясни главният юрисконсулт.

Амбицията е да намерим на пазара най-доброто, което се предлага, за да могат хората, използващи тези котли, да получат качествен продукт. Ситуацията е деликатна, особено за пелетните котли. Ако ви монтират такъв и след месец даде дефект, негативът ще е за Община Димитровград, че не е избрала добра фирма. Основните ни цели са продуктът да е качествен и ако стане проблем, фирмата да има ресурс, за да го отстрани. Затова залагаме максимално допустими изисквания към фирмите, за да отговарят на критериите за качество, подчерта още кметът Иво Димов.

Междувременно, разработва се нова процедура, след подписан анекс с Управляващия орган на програмата, за 4 млн. лева. Това се отнася до хората, подали документи по проекта, но останали под чертата, тъй като не са постигнали необходимия брой точки. Възможността за тях е да получат заявеното – климатик, пелетен или газов котел, без да се налага наново да подават документи или да кандидатстват. Отделно от това, Димитровград също попада в обхвата на Оперативна програма „Околна среда“, през новия програмен период. Отново се очаква допълнителен ресурс, който ще се разпределя в друга процедура за кандидатстване.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук