МОНАСИ ПРОДАВАТ БИОПРОДУКТИ

екологично земеделие
контакти

От няколко години насам монасите от кюстендилското село Копиловци произвеждат само екологични продукти и се издържат със земеделие. Стоката им, освен предпочитана на пазарите в Югозападна България, е хитова и в столицата София. От тази година нов продукт в каталога на духовниците са буркани със зимнина, които се пласират успешно на пазара.

Монасите-земеделци отглеждат продуктите си вече две години – при това без употреба на каквито и да е химикали, съобщава БНТ. Духовниците обработват близо 1000 декара земи в кюстендилското поле. Приходите изцяло се оползотворят за достойна кауза – изграждането на манастир.

Чистите продукти са нашият стремеж към чиста вяра. Слава Богу, минахме митарствата за узаконяване и вече всичко е наред, отбелязва отец Касиян, игумен на манастира „Благовещение“.

Наред с традиционните плодове и зеленчуци, монасите отглеждат пъстърва в собствен рибарник и предлагат мляко, сирене, мед и хляб. По думите им продукцията, освен че се отличава с по-добър вкус, гарантира и добро здраве.

Това са стари рецепти, които сме научили от баби и деди и ги пазим, както и семената, които имаме, изтъква отец Касиян, говорейки за лютеницата и различните конфитюри, които също са част от артикулите на монасите.

Земеделците с раса разполагат със собствена технология за производството на мляко и млечни продукти. Освен потребителското признание, духовниците са наградени и с грамота от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за качеството на продукцията, която предлагат.

ИНТЕРИЗВЕСТНИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук