МОЛИТВА ЗА ДЪЖД ПРАВЯТ В МЕСТНОСТ „ГРАДУШКАТА ЦЪРКВА“

контакти

Възстановка на ритуала „Молитва за дъжд“ ще се осъществи утре в местност „Градушката църква“, край село Горно Брястово, община Минерални бани.

Такива молитви в местността се извършват от древни времена до днес, без никакво прекъсване, в четвъртъка след Спасовден. Свидетели на предишни ритуали твърдят, че след женските молби, дъжд наистина се изсипва още същия ден, споделят организаторите.

Молитвите на 16 юни ще започнат в 9:30 часа, до вековния дъб. Целта е да се измолят дъждове от свети Градуш, но да няма градушки. Местните жители знаят,че няма такъв канонизиран светец, но продължават традицията на предците си, от незапомнени времена.

„Градушката църква“ е християнизирана древнотракийска сакрална територия… Около вековния дъб са натрупани дребни и едри необработени камъни, оформящи висок кръг, поддържан от местното население. Ритуалът включва полагане на икона в каменния кръг, който се поръсва със светена вода. След това се поставят дарове, донесени от хората, най-вече, домашно омесени пити, прочита се молитва за тих, спокоен и плодоносен дъжд.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук