Мозайки от световна класа показват в димитровградската галерия

Мозайки от световна класа са подредени в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Тя бе открита снощи от уредника й Антоанета Станчева, а представяне направи кураторът на изложбата пловдивчанинът Крум Шаранков.

Произведенията са на автори от Балканския полуостров, а мозаечно изкуство се показва за първи път в галерията в Димитровград.

В експозицията личат световни имена. Мозаечното изкуство на Балканите е много напред, поглеждайки в миналото и съпоставяйки го с развитието му в останалата част на Европа. Ние вървим 3-4 хиляди години напред в това изкуство, то е в нашите гени, коментира Шаранков.

Почти до часа на откриването слагахме мозайки и разбрах колко трудно е това изкуство и какъв дълг имаме към него. Един малък фрагмент авторът може да прави цял ден… Това е една изключителна енергия, която имаме шанса да преживеем, сподели Станчева.

Първоначално, изложбата бе в Пловдив и Ямбол през 2017 г., където част от работите бяха откупени. Други, пък, не могат да бъдат показани в настоящата в Димитровград, тъй като е трудно да бъдат донесени.

Надсловът на експозицията е: „Балкански мостове II“, която представя творби на автори от България, Русия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Черна гора. Проявата е успешно продължение на първото издание на международната изложба „Балкански мостове І“,  през 2017 г. в Пловдив, в която след селекция на независимо жури, са одобрени участници и творби  във форума.

Всяка една от тези мозайки има своя история и разказ…, бе споделено на откриването в Димитровград, където изложбата ще остане до края на юни месец. После отива в Плевен, а след това в Русе…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук