Можем ли да разпознаем коронавирус, грип и настинка по симптоми?

контакти

Може ли да разпознаем, по симптоми, дали става дума за коронавирус, грип или настинка? Въпрос, който мнозина си задават. В сутрешния блок на NOVA бе показана таблица, която може да видите на снимката, а коментар по темата направи д-р Александър Симидчиев.

В таблицата виждаме сравнение, но няма цифри, защото това са относителни честоти. Не се мъчете да дефинирате нещо, с което коронавирусът е различен, защото той преобладаващо си прилича на обикновена настинка. Единствено по-различно е когато започне да върви към по-тежки случаи, когато се появява задух и признаци на пневмония. Няма нещо друго, което да го отличава от настинката и именно това го прави опасен. Едно значително количество хора могат да го карат леко, дори без симптоми. С това помагат на разпространението, каза д-р Симидчиев и подчерта, че социалната изолация и дезинфекцията са основни мерки.

Все пак, той обясни, че първите оплаквания са свързани с покачване на температурата. Това беше и признакът, който в най-голям процент (98%) беше първият симптом на заболелите в Китай, последвана от суха кашлица, от долните раздели на дихателната система. Обръщането на внимание на разни симптоми, които не са свързани, води до това, че много хора започват да се притесняват дали са болни или не, конкретизира Симидчиев.

Докторът обърна внимание, че 4 от 5 човека карат коронавируса леко, като настинка. Според него, проблемът е, че 1 от тези 5 човека може да се наложи да стигне до болница. Затова, казва той, трябва да се направи необходимото, за да не станат много заразените /вижте още тук/.

Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента – ако той се е върнал от епидемичен район, ако дава епидемична анамнеза, естествено ще бъде насочен за изследване за коронавирус. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не, заяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

Искам да отправя един апел към хората – да не се страхуват, защото страхът намалява имуннатата система и човек може да заболее от друго заболяване. Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че ще умреш, категорична е д-р Ангелова. Тя припомни, че много от симптомите на коронавируса се преплитат с грипа – висока температура, отпадналост, треска, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, задух. /вижте повече тук/.

За да спре една такава епидемия като коронавируса, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела, пък, коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров пред БТВ. По думите му, най-вероятно именно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай. Огромна част от случаите там са минали безсимптомно, каза Мангъров. Доцентът смята, че предпазните маски и ръкавици не вършат абсолютно никаква работа при здравите хора. Това са маски, а не противогази. Носенето на маска дава една измамна сигурност, че човек едва ли не – е защитен. Всъщност той е един рицар без броня, каза още Атанас Мангъров, който прогнозира, че пикът на заразата ще е след три-четири седмици /вижте още тук/.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук