Модерен апарат за обдишване работи от днес в МБАЛ „Света Екатерина“

Той е първи в област Хасково, закупен от Община Димитровград

С първият в област Хасково апарат за неинвазивна вентилация разполага от днес МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград. Апаратът замества интубацията при тежки случай на лечение и може да бъде използван както за възрастни, така и за деца. В цялата страна има само 26 такива апарати, 20 от които се намират във Военно-медицинската академия в София.

Апаратът за неинванзивна вентилация позволява при лечението на болния той да бъде в съзнание и да може да се движи свободно, без да се налага да лежи стационарно на легло, както е при апаратите за интубиране. Не се нуждае от по-специални грижи като тоалет, може да се храни и позволява ранната рехабилитация, а пациентът не е обездвижен.

Изключително лесно е самото вдишване. Самата манипулация е елементарна, не е свързана с високо специализиран реаниматор, което позволява да се обслужва от всяко медицинско компетентно лице, включително и от интернисти, казва д-р Алдин Карагьозов.

Неинванзивната вентилация е метод на лечение, който се прилага при пациенти с дихателни нарушения, каквато обструктивност развиват и инфектираните с Ковид-19.

С този апарат работата се улеснява страхотно, защото обгрижването на интубиран болен е много сложно.  Апаратът улеснява работата на всички в отделението и на сестри и на санитари. Самият факт, че болният е контактен и лечението му позволява да комуникира с близките си, също е много положително за неговото състояние. Освен това има обратна връзка от самия пациент дали се чувства добре и де факто болният участва активно в собственото си лечение.

Високо поколение апарати, при които лесно се регулира налягането и потока на кислорода и именно заради това може да бъде прилаган и при бебета, и при възрастни, споделя още д-р Алдин Карагьозов.

Специализираният апарат за неинвазивна белодробна вентилация работи от днес в ОАРИЛ в димитровградската болница. Високият клас апаратура е закупенa от Oбщина Димитровград на стойност 20 800 лв. с ДДС, с направена отстъпка от страна на вносителя.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук