МОГАТ ЛИ КАМЪНИ ДА РАСТАТ?

контакти

Да, растящи камъни има. Намират се в централна Румъния, в област Вълча. И не само растат, но се и… размножават. Местните хора ги наричат трованти. Теглото им е от няколко грама до повече от тон. Невероятно е, но обикновените на външен вид камъни, след дъжд започват да растат като гъби. Вътрешният им строеж също е необичаен –  при разцепване се виждат пръстени около ядро.Тайната на живите камъни обаче не е разкрита напълно. Според учени, камъните са пясъчници, които увеличават размерите си благодарение на различни минерални соли, намиращи се под обвивката. Когато повърхността се намокри тези химически съединения започват да се разширяват и притискат пясъка, от което камъните растат.

Но има и особеност, която  до момента е необяснима. Живите камъни, освен, че растат, Trovants-1са способни и да се размножават. Това става след като на повърхността на камъка се появява издутина, която след време нараства и, достигайки определена големина се откъсва. Ако растежът на камъните може по някакъв начин да се обясни, то процесът на деление на каменното ядро не се връзва с никаква логика. Целият процес на размножаване на тровантите кара някои специалисти да се замислят дали феноменът не е неизвестна неорганична форма на живот.

Друга фантастична способност на тровантите е движението. Подобно на пълзящите камъни от Калифорния, част от тях също имат свойството да се местят.

Целият свят в един екран с ТРАКИЯ КАБЕЛ www.trakiacable.net

 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук