Мобилна станция ще мери въздуха край ТЕЦ-а в Димитровград

Хубаво е, че ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград заработи, защото има наети хора. Голям е обаче проблемът с праховите частици. Работниците и служителите на „Неохим“ се оплакват, че има голямо замърсяване. Дали е от сажди, пепел или нещо други, искаме да бъде направена общинска комисия, която да провери доколко и какви проблеми има с експлоатацията на инсталацията, коментира на днешното заседание на Местния парламент общинският съветник Стефан Димитров.

Според мен, комисия няма как да бъде направена, заяви кметът Иво Димов, като възникна кратък спор дали е така. Димов обаче каза, че в района на ТЕЦ-а предстои да бъде разположена мобилна станция, която да мери в реално време качеството на атмосферния въздух.

Най-вероятно още утре, в съдействие с Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), ще бъде разположена станцията. Водил съм разговори с началника на местната противопожарна служба, да осигурят захранване за нея. Тя ще бъде ситуирана непосредствено до ТЕЦ-а и в близост до „Неохим“, за да следим в реално време качеството на въздуха. Ако има нарушения, ще бъдат предприети необходимите действия.

Непосредствено след заработването на ТЕЦ-а, в социалната мрежа се появиха кадри на излизащия от комините пушек. Преди около месец от предприятието и от РИОСВ коментираха, че показателите са в норма, а пушекът е водна пара… Предстои да се види какви ще бъдат данните от мобилната станция.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук