Млади архитекти превръщат в уникална атракция Водната кула в Димитровград

контакти

Община Димитровград е първата, която по силата на подписания меморандум между НСОРБ и Университета по архитектура, строителство и геодезия, привлича млади архитекти и инженери да работят по проекти за цялостно преобразяване на градската среда. Кметът на общината и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов и главният архитект Елисавета Георгиева обсъдиха с проф. д-р инж. Славейко Господинов – заместник-ректор по учебни дейности, качество и акредитация на УАСГ конкретните стъпки за провеждане на пленер за студенти по архитектура и разработване на цялостна концепция и проект за ревитализация на Водната кула и пространството около нея. Възможност за реализиране на подобни творчески задачи в реална среда и за осъществяване на студентски практики предоставя подписаното тази година споразумение за сътрудничество между НСОРБ и УАСГ. Водната кула е един от символите на Димитровград, построено е през 1873 г. като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц фон Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград, а районът на жп гарата днес се намира в самото сърце на най-младият европейски град. От март 2018 г. съоръжението е собственост на община Димитровград. След изграждането на новия надлез над жп линията с кръговото кръстовище, в чийто център се намира Bодната кула, тя още повече засилва значението си за естетиката и историята на града. Предстои преподаватели и възпитаници на Университета да направят конструктивно обследване на зданието и да разработят обща концепция, която да изтъкне преимуществата на сградата и да предложи решения за нови обществени функции.

Община Димитровград предвижда да организира пленер за студенти от различни специалности на УАСГ, които да имат възможност на терен да работят над своите проекти. На специална изложба гражданите ще могат да се запознаят с разработките, а жури ще оцени качествата на всеки проект и ще избере победителите. Кметът на община Димитровград изрази готовността най-подходящият идеен проект да бъде реализиран, което е и най-голямото предизвикателство за младите архитекти, които получават образование в престижния Университет. Така на практика Димитровград ще се превърне в първата платформа за взаимодействие на млади творци, професионалисти по урбанистика и инженерни специалности с местната общност и администрацията, каквато е и цялостната концепция на европейската политика „Новият Европейски Баухаус“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук