Младежи от 5 страни борят агресията със спорт

33 младежки лидери от 8-ми до 12-ти клас, от Украйна, Сърбия, Русия, Македония и България, представена от Хасковска група се включиха в кампания, наречена „Спортът е по-добро решение“. Тя започва на 16 и продължава до 26 август по река Арда, в Родопите, на връх Столетов в Стара планина и в градове с вековна история като Плевен и Габрово.

Любопитно е, че участниците от Русия, Украйна и Сърбия са етнически българи – таврийски българи от Бердянск (Украйна), банатски българи от Тимишоара (Румъния), българи от Западните покрайнини от Босилеград и Димитровград (Сърбия), бесарабски българи от с. Делени (Украйна) и от Санкт Петербург (Русия). Те имат български корени, възпитани са в любов към българското и говорят български език, говорен от дедите ни.

В продължение на 12 дни младежите ще плават с каяци по река Арда, ще карат велосипеди, ще живеят заедно в палаткови лагери, ще дискутират проблеми от тяхната среда, свързани с агресията, ще се учат как да я разпознават и как да я овладяват, ще разкажат защо са предпочели спорта и как той ги мотивира да бъдат по-добри и по-толерантни хора.

На 24 август групата ще присъства на 142-та годишнина от историческата битка при Шипка, където ще има възстановка на епичните боеве от 1877 година. Предвидени са още посещения на емблематичния етнографски комплекс „Етъра“ и на Панорама „Плевенската епопея“.

Обединяваща е общата кауза да докажат, че агресията не е начин на решаване на сложните житейските ситуации и, че спортът е техният избор за овладяване на гнева. Едно от важните послания, което ще бъде отправено сред участниците  е необходимостта от толерантност във всичките й измерения, разпознаването на  собствените и чуждите агресивни реакции, и начините за справяне с тях. Спортът и двигателната активност в свободното време ще бъдат представени като средство, чрез което младежите могат да придобият необходимите умения за превенция на агресията около тях и да бъдат устойчиви на влиянието на външните фактори и средата, в която живеят, казват организаторите на кампанията от клуба по водни и гребни спортове „Преображение“ – Хасково, на когото съдействат дългогодишните спортно-туристически деятели от региона.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук