МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ СТАНА ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Патриарх Неофит
контакти

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, стана ясно преди минути. Като благообразен и сериозен човек, патриарх от който българският народ няма да се срамува, е определението за него на миряни, духовници и делегати на събора. До избора Неофит стигна след балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил. Третият кандидат – Старозагорският владика Галактион отпадна на първи тур. 138 бяха делегатите на събора, от тях четирима не се явиха на избора.

След официалното обявяване на патриарха, предстои отправянето му с литийно шествие към катедралния храм „Св. Александър Невски“, където ще се състои интронизацията. В края на церемонията новият глава на Българската православна църква сяда на трона, а двама митрополити възгласяват трикратното „Достоин”.

Омиротворяване на църквата и туширане на гражданските претенции спрямо нея, възстановяване на духовното излъчване на патриаршията, са част от очакванията след избора на новия български православен глава.

Неофит има светско име Симеон Димитров. Роден е в София, завършил е духовната семинария, а по-късно и духовната академия, чийто ректор става по-късно. Името му е едно от обявените като архиереите, сътрудничили на бившите тайни служби, но Неофит така и не е забъркан в някакъв скандал от това.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук