МИСТЕРИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ОСТРОВ

Великденският остров е сред най-интересните и мистериозни места на света. Той е островно владение на Чили в Тихия океан. Всяка година там се открива по нещо ново, разбулващо загадката на обградената от вода суша.

Единственият град на острова и същевременно – столица, е Ханга Роа. Нейното население е около 3300 човека, като с туристите се увеличава до 4000. В града има ресторанти, хотели, няколко магазинчета, кафенета, на места и интернет.

Името си островът получава през 1722 г., когато на него акостира първият европеец – холандският адмирал Якоб Рогевен. Той стъпва там на 5 април, на която дата тогава се падал Великден. По-късно посещение на острова, известен още като Рапа Нуй и Пасха, правят капитан Джеймс Кук, капитан Жан-Франсоа Лаперуз, както и моряци от първата руска околосветска експедиция (1803-1806 г.), ръководена от Иван Крузенщерн. През 1786 г. френският изследовател Жан-Франсоа Лаперуз посетил острова и направил цялостна карта.

moai-of-easter-island-chile-1600x10472 Един от най-усамотените острови на света привлича най-вече с мистичните каменни статуи, разпръснати по повърхността му – т. нар. моаи. Те са уникални причудливи каменни статуи, изобразяващи човешки фигури, с различни височини – от един до единадесет метра. Броят им е около 900, правени в каменна кариера в кратера на вулкана Рано Рараку, където се намират много недовършени фигури. Площта на острова е само 64 квадратни мили. Каменните статуи са разпръснати навсякъде, което създава усещането за музей на открито. В кратера на вулкана  се намира Оронго – церемониално селище с 53 каменни къщи, без прозорци и врати, само с отвор за провиране. Легендата разказва, че постиш ли там няколко минути, започваш да виждаш в мрака. Изкачвайки се отново нагоре и на светло, виждаш заровени моаи.

Не е ясно кога точно колосите са били осеяни по острова. Видът на недовършените говори, че направата им се прекратила в кратък отрязък от време. Статуите имат огромни глави, дълги носове, големи издължени уши, стиснати устни, издадени брадички, прибрани ръце и овални тела. Всяка от тях тежи по няколко тона. Повечето са обърнати с гръб към океана, като според изследователи в  разположението им трябва да се търси астрономическа символика. Хипотезата е, че това са високопоставени хора или герои на племе, отдавна изчезнало. Това е и причината да се смята, че сегашните жители не са участвали в начинанието.

welikdenski_ostrow_6 Историци и археолози не намират обяснение как примитивно население е намерило начин за изработка на тайнствените каменни фигури. Оскъдна е и информацията кога е станало това.  Има данни, че Великденският остров е бил заселен от полинезийци през 4-5 век. Наричат Рапа Нуй – Пъпа на света, защото там се намира камък, смятат за най-кръглия на планетата, носещ тайните на всемира. Друга мистерия са пещери, намиращи се под цялата повърхност на сушата.

Великденският остров предлага на туристите прекрасен климат. Най-слънчево е от ноември до февруари. Оттам не минават силни въздушни течения, което свежда до минимум условията за урагани и циклони. Плажовете са друга причина да посетите Пасха. Те се допълват от чисти кристални води и палмови дървета.

olea-625-50 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук