МИСЛИ УМНО, ДЕЙСТВАЙ РАЗУМНО! ИЗБОР ВИНАГИ ИМА

Важен за страната ден е 27 октомври. Денят на местните избори. Пред народа, наричан електорат, се изправят знайни и незнайни кандидати за кметове и общински съветници. Нищо лошо, затова е вотът – да се изправят кандидатите пред народа, а той да направи своя избор. Да го направи умно. Наистина умно. За да не съжалява после. Което, впрочем, е заложено у българския избирател. Може и при други народи да го има, но при нас съжаляването винаги следва вота, независимо местен ли е или парламентарен. Не от всички, разбира се, но от голяма част, дори от хората, които не са гласували. Това също е типична родна черта – да не участваш в нещо, след това да критикуваш резултата. Но, да не се разпростираме – темата е широка и дълбока, и за такива действия, вероятно, има основание. Няма обаче перспектива в тях. Промяната идва с разбирането и участието на по-голямата част от обществото. Затова във всеки избор трябва да се гласува. Независимо от разочарованието, независимо от безверието.

А защо непременно безверие? Изборите могат да бъдат и оптимизъм. Особено местните. Кандидатите във всяка община са хора, като другите, имат близки, съседи, приятели… Познават ги мнозина. Анонимността почти липсва. Може да се гласува преференциално – голямо предимство, което прави вота мажоритарен. Избери онези, които знаеш, че няма да те подведат. Сред кандидатите свестни, честни, можещи хора има немалко. Просто, те трябва да бъдат подкрепени. Това е прагматичният вот! Но, да се направи, нужно е преодоляване на инерцията, смелост пред самия себе си, дори. Да признаеш, че си свободен от политически пристрастия, че можеш да направиш своя осъзнат избор…

Вотът, както казва един млад кандидат за кмет, е битка за ценности и битка за нашия общ дом – за града, общината в които живеем! Винаги имаме избор! Направи своя умно и разумно!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук