МИРЯНИ И ПЧЕЛАРИ ЧЕСТВАТ СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ В ЧЕРНОГОРОВО

контакти

[quote]СУЛТАНСКИ ФЕРМАН ОТ 1857 ГОДИНА РАЗРЕШАВА ГРАДЕЖА НА ЦЪРКВА В СЕЛОТО[/quote]

Миряни и пчелари ще честват утре Деня на „Свети Харалампий“ в Черногорово и 151 години от постряването на едноименния храм. Програмата започва в 10:30 часа със света литургия, която ще отслужи архиерейският наместник и настоятел на църквата отец Георги. Половин час по-късно ще се раздаде курбан за здраве, осигурен от дарители.

На 10 февруари отбелязваме деня на пчеларите и техният покровител Свети Харалампий. Има поверие, че медът, който е оставен в навечерието на празника в църквата, на другия ден е осветен и става лековит, разказа кметът на населеното място Живко Янков.

Църквата в Черногорово е построена през 1863 г. Шест години по-рано султан Абдул Меджид издава специален ферман, с който селото добива правото да построи храма. Той и до днес стои опазен, казва секретарят на читалището Пенка Вълкова.

Сградата е построена със средствата на местни първенци. Иконостасът е направен през 1865 г., а иконописта – по-късно след Освобождението, през 1906 г. Според предание, в храма никога не е стъпвал турски крак. Оттук идва и обаянието, което и днес има този храм, разказва секретарят.

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук