Мирната мартеница като боен амулет

Мартеницата невинаги е била символ на това което символизира днес – чистота, здраве, ново начало. В дълбокото минало оплетените цветни нишки са били боен амулет, допускат теории за произхода им. Включително, за първоизточника на червено-белия амулет. В класическото съвременно разбиране той е наречен на Баба Марта, символизира чистотата, началото на новия живот и се носи за здраве. Мартеницата, както си я знаем, е свързана преди всичко с женската дейност, от там и наричането е на нея.

В  другата позиция, ранната пролет, когато се носи амулетът, е разглеждана като време за военна подготовка и бойни походи, за да се използват идните топли месеци. Тогава се омилостивява божеството Март, причислявано към тракийския пантеон, което в римския става Марс. За пример се посочват древни автори като  Claudii Claudiani (Клавдий Клавдиан), който в „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 пише: „Марсе, било че ти лежиш на облаконосния Хемус или пребиваваш на побелялата от студ Родопа, или на обезпокоения от мидиеца Атон, или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,

въоръжи се заедно с мен и защити своите траки….”

Т. е. Март, възприет от римляните като Марс, бог на войната, защитава траките. Те пък, от почит и табу, се кичели с цвета му – червен, като кръвта. По-късно към червеното се прибавило бяло, според „изследователи”, свързано с жената на Март /Марс/ Белона, най-вече заради съзвучието с цвета. Това обаче са елементарни връзки. Символиката е по-сложна, свързана с живота, като антипод на кръвта и смъртта.

Но, че мартеницата е възможен тракийски боен символ, е наистина вероятно. Неслучайно корените й се срещат у всички земи, населявани в древността от траки – Северна Македония, Сърбия, Гърция, Албания. Носили са я и даките в Румъния, причислявани също към голямата тракийска народност. Преди битка с врага бойците  слагали подобни украшения. Изработвали ги от златни, сребърни късчета или метални монети, привързани с черно-бяла нишка. Носили своеобразни мартеници на китката или до сърцето, за да ги предпазят в предстоящия бой. За даките мартениците хармонизирали баланса между зимата, лятото и смъртта.

Независимо от всичко, днес приемаме мартеницата като мирен символ. Честита Баба Марта на всички и бъдете здрави!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук