Минските споразумения 7 години по-късно. Кой какви ангажименти има по спазването им?

Прочитът показва, че по нито една от 13-е точки Русия не е в нарушение. Нещо повече, няма и задължения

На 12 февруари 2015 година в столицата на Беларус – Минск президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската Република Франсоа Оланд и канцлерът на Федеративна република Германия Ангела Меркел подписват споразумения с които потвърждават пълно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Днес известните  Мински споразумения, влезли в сила 3 дни след подписването, отново са тема на разгорещени дебати. И не само…

Въпреки постигнатото съгласие между лидерите на двете гранични държави и гаранцията на две от водещите европейски страни постоянното и целенасочено, организирано от САЩ и Великобритания, нагнетяване на обстановката в района на Донбас (Донецка и Луганска области в Украйна), може да доведе до мащабен военен конфликт с ужасяващи последствия.

Няма ден, през който да не чуваме от устата на гневни атлантици и техните ментори, че Русия не изпълнява Минските споразумения и за това трябва да се въведат допълнителни санкции за нея!

Така ли е, всеки за себе си може да прецени, изчитайки пълния текст на документа. Той е съставен само от 13 точки:

 1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделните райони на Донецка и Луганска области и стриктното му изпълнение, смятано от 0,00 часа на 15 февруари 2015 г.
 2. Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни на равни разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина най-малко 50 километра една от друга за артилерийските системи калибър 100 милиметра и повече, зона за сигурност с ширина 70 километра за реактивните системи за заплов огън (РСЗО) и с ширина 140 километра за РСЗО „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактическите ракетни системи „Точка“ („Точка У“):

– за украинските войски – от фактическата допирателна линия;

– за въоръжените формирования на отделните райони на Донецка и Луганска области: от допирателната линия съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Изтеглянето на гореизброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в продължение на 14 дни.

За този процес ще съдейства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с подкрепата на Тристранната контактна група.

 1. Да бъде гарантирано ефективно наблюдение и потвърждаване на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с прилагане на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни апарати (БЛА), радиолокационни системи и други.
 2. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за модалностите* на провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство и украинския Закон „За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“, а също така и за бъдещия режим на тези райони въз основа на посочения закон.

Незабавно, не по-късно от 30 дни от датата на подписването на дадения документ, да се приеме постановление на Върховната Рада на Украйна с посочване на териториите, върху които се разпростира специалният режим в съответствие с украинския Закон „За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ въз основа на линията, установена в Минския меморандум от 19. 09. 2014 г.

 1. Да бъдат гарантирани помилване и амнистия чрез влизане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска области в Украйна.
 2. Да бъдат гарантирани освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа „всички за всички“. Този процес трябва да завърши най-късно на петия ден след изтеглянето.
 3. Да бъдат гарантирани безопасният достъп, доставката, съхраняването и разпределянето на хуманитарната помощ за нуждаещите се въз основа на международния механизъм.
 4. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, включително социалните преводи като изплащането на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, навременно плащане на всички обществени услуги, възобновяване на данъчните облагания в рамките на правовото поле на Украйна).

С тази цел Украйна ще възстанови управлението върху сегмента от своята банкова система в районите, засегнати от конфликта, и вероятно ще бъде създаден международен механизъм за облекчаването на такива преводи.

 1. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне в първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо разрешаване (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска области на основание на украинския закон и контитуционната реформа) към края на 2015 г. при условието за изпълнение на точка 11 – в консултациите и по съгласуването с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група.
 2. Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също така наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.
 3. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила към края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща в качеството на ключов елемент децентрализацията (с вземане предвид на особеностите на отделни райони на Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), а също така и приемане на постоянно законодателство за специалния статут на отделни райони на Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, посочени в бележка [1], до края на 2015 г. (Виж бележките.)
 4. На основание украинския Закон „За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ въпросите, засягащи местните избори, ще бъдат обсъдени и съгласувани с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със спазване на съответните стандарти на ОССЕ с мониторинг от страна на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към ОССЕ.
 5. Да бъде интензифицирана дейността на Тристранната контактна група, включително чрез създаването на работни групи за изпълнението на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

Бележки

Такива мерки в съответствие със Закона „За специалната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ включват следното:

 • Освобождаване от наказание, преследване и дискриминация на лицата, свързани със събития, станали в в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Право на езиково самоопределение;
 • Участие на органите за местно самоуправление в назначаването на глави на органите на прокуратурата и съдилищата в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Възможност централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи за местно самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Държавата оказва подкрепа на социално-икономическото развитие на в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Създаване на отряди на народната милиция с решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделни райони на Донецка и Луганска области;
 • Пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностните лица, избрани на предсрочни избори, назначени от Върховната Рада по този закон, не могат да бъдат предсрочно прекратявани.

Документът е подписан от участниците в Тристранната контактна група:

Хайди Талявини, представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) 

Леонид Кучма, втори президент на Украйна

Посланикът на Руската федерация в Украйна Михаил Зурабов

Александър Захарченко, лидер на Донецката народна република                  

Игор Плотницки, лидер на Луганската народна република.

Когато излезе информацията за подписването на споразуменията, след 17 часа преговори, всички медии тълкуваха резултата като „Минск узакони специалния статут на Донбас“ и, че този документ се приема от международната общност без критики. Критики по него няма и до днес.

А сега най-важният въпрос:

Кои от тринадесетте точки на Минското споразумение трябва да изпълни Русия?

Такива не се виждат. И не само не се виждат, но  Русия, Германия и Франция са гарант по изпълнението на поетите от страните  задължения. Хайди Талявини пък е швейцарски дипломат от кариерата и в случая предтавлява ОССЕ (Организацията за сигурност и сътудничество в Европа).

В Минските споразумения Украйна има пряк ангажимент по 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 и 13 точки т.е. по всички, без 3-та,

ОССЕ има пряк ангажимент по 2, 3, 10, 12 и 13 точки и пълен мониторинг върху изпълнението на цялото споразумение,

Донецката и Луганската Народни Републики имат ангажименти по 1, 2, 4, 6, 9, 11 и 13 точки.

Какво следва от всичко това:

Големият виновник за неспазването на Минските споразумения е Украйна и ако е нужно налагането на санкции, трябва да са към нея. А за това, че в момента на контактната линия на фронта има 140 хилядна украинска армия с чужди инструктори, което е неоспоримо нарушение на тези споразумения, никой не коментира. Никой не коментира, че Донецката и Луганската народни републики постоянно са обстрелвани от украинска артилерия и то с немалко цивилни жертви. Никой не коментира, че използваният преди месец дрон „Байрактар“ за обстрелване на блокпостовете на Донецката република също е грубо нарушение на поетите ангажименти и т.н.

Кой има изгода от това? Все повече хора смятат, че изгодата е за кръгове, които не искат Европа да е силна, а ако може да бъде забъркана във война,  ще е още по-добре. Ще го допуснат ли лидерите на Стария континент? Да се надяваме – не. Да се надяваме, че мъдростта ща надделее над войнолюбивото поведение, което в крайна сметка може да предизвика конфликт с непредвидими последици.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук