Министърът на икономиката за скъпите храни: Надценки от 80-90% са масови

контакти

Масово се установяват надценки от 80-90%, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в студиото на NOVA по повод проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас.

80-90% е в последното звено, на последната стъпка, при търговеца, обясни Стоянов. Това е страшна лакомия, възмути се водещият Виктор Николаев.

Министърът разкри скандални примери с еднакви продукти у нас и в чужбина. Един от тях е на масло – една и съща марка, в един и същ магазин – в България и в Германия. Там цената на продукта била с 40% по-ниска от нашата, подчерта министърът. Яйцата в Австрия са единствените в Европа, които са по-скъпи от българските. Масово в други държави били с по 10-20% по-евтини от нашите. Имало дори случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у нас.

Служебният кабинет работи върху идеята, ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите. Процентът все още се обсъжда, уточни министър Стоянов. Това би ограничило нелоялните търговски практики, смята той. По думите му обаче, правителството не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.

Министърът на икономиката сподели амбицията на ведомството актовете за нелоялни търговски практики да стане както в Европа. Там санкциите за подобно нарушение може да стигнат до 4% от оборота на търговеца. У нас актът не е обвързан с оборота и може да е в размер на максимум 50 хиляди лева, бе коментирано в студиото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук