МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПОТВЪРДИ УРБАНИЗИРАНЕТО НА ГАБЕРА. ЗА СТРОЕЖИТЕ – ТАКСА ИЛИ ГЛОБА

контакти

Решение да бъде променено предназначението на общо 293 326 кв. м терен в местност „Габера“, включен в строителните граници на Димитровград, взе Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието и храните. Заседанието се е провело на 20 февруари. В решението е записано, че теренът е шеста категория неполивна земя, собственост на физически лица и Общината.

На територията на местността е предивидено изграждането на зона за отдих. Жилищата там могат да бъдат с височина до 10 метра, а поземлените имоти са 583 броя с идентификатори, според приложения кадастрален план.

От средата на миналата година местност „Габера“ бе включена в строителните граници на Димитровград. Тогава стартира процедура за собствениците, които заявяваха промяна на предназначението на земеделската земя за изграждане на жилищни обекти.

С решението си от февруари МЗХ утвърди промяната на предназначението на терена. Собствениците, освен такса в зависимост от характера, начина на застрояване и предназначение, трябва да отнемат и хумусния пласт от терена, върху който ще се извършва строителството.

За всеки един имот поотделно, след постановеното решение, ще се определи държавната такса. За тази цел е необходимо всеки собственик да подаде заявление в Община Димитровград, на Гише 5.

Важна информация за гражданите е, че в имотите, където има постройки по-големи от 35 кв. м. ще е необходимо да се проведе допълнителна процедура за издаване удостоверение за търпимост. Също така ще се заплаща минимална санкция за унищожения хумусен слой, която ще се изчислява на база големината на построената сграда. За незастроените места или такива, в които има сграда под 35 кв. м, няма да има глоба.

Отнетият хумус, който се води национално богатство, е задължително да бъде оползотворен. Съществува вариант при бъдещо строителство да бъде използван за озеленяване на имота. Ако количествата на хумуса са по-големи, могат да бъдат предадени на регистриран земеделски производител.   

[box_info]Инж. Албена Желязкова – консултант недвижими имоти, строителство, земеделски земи 0888 46 68 13[/box_info]   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. какъв хумус в Габера?Там почвата е сива или червена.Хората караха чернозем от другаде и си засипваха лозята,та дано поникне нещо.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук