Милена МИНЧЕВА, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“: Големите промени започват с малки стъпки

Запазим ли младите хора, ЗАЕДНО ще успеем да се справим и с голяма част от останалите проблеми в града

  • Г-це Минчева, Вие сте с филологическо образование и едва на 23 годишна възраст. Какво Ви мотивира да направите такъв обрат още в началото на професионалния си живот и да се насочите към политиката.
  • Не мисля, че обрата, който съм направила е толкова рязък. Ако всеки един политик имаше поне някакъв начален зародиш на хуманитарно образование, може би проблемите в страната нямаше да бъдат толкова сериозни. Лично на мен филологическото образование ми даде емпирични и гъвкави знания и умения, но най-вече сериозна база от ценности, които всъщност ме доведоха и дотук. Още в първата си среща с представители на БЗНС преди около 2  години аз повярвах, че в България са останали честни хора, които искат да дадат всичко от себе си за благото на обществото. Това беше и превратния момент, в който избрах да стана част от тези хора. Този избор ме доведе и до настоящия момент, в който изпълнявам длъжност „секретар“ на областното ръководство на БЗНС. Наясно съм, че големите промени започват с малки стъпки, затова и сега се кандидатирам за общински съветник на местните избори.
  • С какво мислите, че можете да подпомогнете община Димитровград, ако влезете в Общински съвет.
  • Определено бих започнала промените само с креативността, ентусиазма и работохолизма си. Това са качества, които липсват не просто в управлението, а и в общинската администрация, както и в местните институции. Всичко работи на бавни, едва уловими обороти. Нищо ново и продуктивно не се случва. Тази мудност забавя всички процеси в града, но докато настоящата власт не се изкорени, не виждам как промените и развитието на града биха започнали.

Още преди началото на кампанията, аз вече имах готови идеи, които могат да          задвижат това зациклило колело. А в хода на предизборната кампания тези идеи продължават да се развиват, разширяват и да стават по-мащабни. Общинският съвет има потенциала да подпомага развитието на местния бизнес и младите хора по иновативни и неконвенционални начини. Просто това трябва да се постави като приоритет. Но тези нетрадиционни методи за справяне с демографската и икономическа криза не могат дори да се помислят от хората, обременени от политиката на последните няколко десетилетия. Младата ми възраст в случая е най-големият плюс, който мога да дам от себе си в работата си като общински съветник. Аз, както и всички млади хора, не сме обременени от пошлите начини за водене на политика, които доведоха българските граждани до състояние на безнадеждност.

  • А защо избрахте да влезете в коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“?
  • Още от ученичка имах възможността да работя по различни проекти и мероприятия, които често бяха свързани с общината. Успях да съм свидетел отблизо, както на Стефан Димитров в ролята на кмет, така и на Иво Димов, респективно и на Общински съвет и администрацията по време на управлението и на двамата. Този близък поглед ми помогна да видя позитивно развитие на Димитровград само в принципите и професионализма, които г-н Димитров притежава и влага в работата си. В противен случай не знам дали в града ни би имало място за който и да било млад и амбициозен човек.
  • Какви са приоритетите, които Вие лично бихте отстоявали?
  • Демографската криза за мен е най-опасното нещо, което заплашва Димитровград. Ако успеем да запазим младите хора, смятам, че заедно ще успеем да се справим и с голяма част от останалите проблеми в града. Именно затова приоритет за мен е да накарам Общински съвет да отдели достатъчна част от бюджета си, за да бъдат разкрити работни места, необходими и сега в някои институции, да се отворят, също така, стажантски програми и да се отпуснат стипендии за кандидат-студенти, които след завършването си да работят на територията на общината – идея, която коалиция „Да за Димитровград“ е обсъждала неведнъж. Друг важен фактор, върху който се концентрирам, е подпомагане на малкия и среден бизнес. Община Димитровград е една от богатите общини, а основна причина за това са множеството производители, които все по-трудно се справят, заради внасянето на чужда стока. Да предотвратя масовите съкращения и фалирането на малките фирми, е другият ми основен приоритет.
  • Всички цели, които си поставям, са амбициозни, но реалистични и постижими. За постигането им е необходимо единствено надежда и подкрепа от страна на гражданите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук