МИГРАНТИ НА БУНТ В ХАРМАНЛИ. ВЪЗПИРАТ ГИ

[quote]ЖАНДАРМЕРИЯ И ПОЛИЦИЯ УСМИРЯВАТ ТЪЛПАТА[/quote]

Мигранти в Регистрационно-приемателния център /РПЦ/ в Харманли са се разбунтували тази сутрин. Към 13,30 положението е овладяно от полицейски и жандармерийски сили, информират от МВР, но оценката, вероятно, се оказва прибързана.

Не се знае какво точно е провокирало бунта. Само преди дни бежанците в центъра бяха поставени под карантина, като превенция срещу разпространението на заразни, според местните хора, заболявания. Затвореният режим е и в основата и на днешните инциденти. Обитатели на Центъра се опитали да излязат и след като не са пуснати от охраната, започнали да хвърлят камъни по тях. Към групата, се присъединили и други. Станали още по-агресивни. Според някои, тълпата нараснала до 2000 души. Запалени били контейнери със смет, потрошени кухнята и столовата.

За усмиряване на беизредиците незабавно са изпратени сили на реда, с водно оръдие и противопожарна кола. При вида на служителите, с шлемове и щитове, обаче мигрантите се настървили, атакувайки ги с каквото им падне под ръка. Постепенно, виждайки решимостта, се успокоили. Започнали дори разговори между тях и представители на властите.

Впоследствие обаче напрежението отново ескалира. Разбрали за интифадата пък, пред вратите на центъра започнали да се събират местни жители. Явил се и Динко от Ямбол. Очаква се пристигането на Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците. Засега няма пострадали при инцидента, гласи официалната информация.

Снимка: http://sakarnews.info

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук