МЕЧКИТЕ ПРОСПАХА МЕЧКИНДЕН В ЗООПАРКА

Двете кафяви мечки в зоопарка в Димитровград проспаха празника си. На 30 ноември, Андреевден, се почита и като Мечкинден. В България този ден се празнува в чест на мечките. Вярва се, че техен господар е свети Андрей.

ban-olea-optМечките Ани и Митко, които са брат и сестра, вече са в зимен сън или т. нар. летаргия, от миналия петък. Сега е подходящото време, което съвпадна с предстоящия сняг и студ. Миналата година дори по-рано влязоха в хралупите си, разказа управителят на зоопарка Гюлшен Али.

Според нея, мечките изпадат в зимен сън, когато се чувстват добре и нахранени, което гарантира достатъчно запаси в зимните месеци. За това спомагат и помещенията, които са максимално близки до естествените.

Не е изключено, Ани и Митко да излизат, когато времето е хубаво, както са правели преди. Интересното е, че изкарват слама за постелки от леговищата си. После я връщат обратно, обясни управителят.

Зимният сън, обикновено, продължава до края на март, в зависимост от метеорологичните условия. Миналата година, например, двете мечки се събудиха в средата на месеца.

Зоопаркът работи всеки ден, от 8:00 до 17:00 часа. Освен мечки, там има още много животни и птици. Уверението е, че всички те са добре и чакат посетители.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук