МЕСТЯТ ЗАПУШЕНАТА ИЗМЕРВАТЕЛНА СТАНЦИЯ НА РИОСВ В ДИМИТРОВГРАД

Да се преразгледа мястото на Автоматичната измервателна станция /АИС/ „Раковски” в Димитровград са решили на работна среща представители на общината, регионалния инспекторат по опазване на околната среда /РИОСВ/ – Хасково, ТЕЦ „Марица” – 3, еколози  и експерти по опазване чистотата на въздуха. Срещата идва след зачестили превишения на нормите за серен диоксид в атмосферата на града.

АИС „Раковски” е разположена на сегашното си място – южно от ПМГ „Иван Вазов” до самата ограда, през юли 1993 г. От тогава обаче са настъпили редица промени в инфраструктурата близо до нея, възпрепятстващи нормалната циркулация на въздушните маси. От допълнително изградения покрив на зеленчуковия пазар, оградата на отделения от училищния двор паркинг и буйно израсналите дървета, станцията в голяма степен е „запушена”. Отделно на измерванията влияят увеличена консумация на дърва и въглища, оттам – дим, през отоплителния сезон в близко разположените жилищни  блокове, отделяните от автомобилите газове и др.

Ангажиментът на община Димитровград е да предостави нов подходящ терен за измервателната станция. ТЕЦ „Марица – 3” пък е изразила готовност да финансира разходите по преместването и. Общинска администрация ще изпрати писмо до Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда за преразглеждане и промяна на местоположението на АИС „Раковски”, стана ясно след срещата.

Нови апартаменти, магазини и гаражи от 370 евро/кв.м.: 0887/ 589 831 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук