Местим стрелките с час назад в неделя. Как смяната се отразява на здравето и имунитета?

Рано сутринта в неделя трябва да преместим стрелките на часовника с час назад. Това ще стане точно в 4:00 часа на 31 октомври, след което ще преминем към зимното часово време, което е и астрономическото. Съответно, в края на март ще преминем към лятното часово време, когато ще преместим стрелките с час напред. Как тази смяна се отразява на организма, в сутрешния блок на БНТ отговори д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня.

От здравна гледна точка смяната на часовото време има негативни ефекти. Промяната дори само с един час води до промяна на нашия биологичен часовник, който има отношение към работата на всички органи и системи в организма, подчерта д-р Чипев.

В контекста на разговора, свързан с разпространението на COVID-19, той подчерта, че според проучвания в последната година, сънят оказва голямо влияние на имунитета.

Говорим за имунитет и за това как реагира организмът на Ковид, на ваксините… Важно е човек да има нормален ритъм, качество и количество на сън, за да изгради качествен и траен имунитет. Защото както централната нервна система, така и имунната имат памет – това са двете единствени системи с тази функция в организма. И именно сънят стимулира и консолидира тази памет. Така че е важно сънят ни да е качествен и нормален като ритъм. Промяната на часовото време определено пречи в тази насока, така че e крайно време тази практика да престане, категоричен е специалистът.

Според него, едно малко бебе е нормално да спи по около 15 часа на ден, тийнейдъжър – 8-9, човек на средна възраст – 7-8… По думите му, компенсацията със сън през деня не е от голяма полза.

Той допълни още, че проблемите със съня в социален план не са по-различни, независимо къде по света. По-скоро проблемите според него идват като цяло от ниската здравна култура в българското общество, което неглижира проблемите със съня и ги смята за незначими. Факт е, например, казва докторът, че когато дълго време хърка човек или е сънлив през деня, че става по малка нужда нощем, го приема за нормално. Всичко може да се излекува, но когато е уточнен проблемът. Механичното изписване на медикаменти или закупуване свободно от аптека не е за предпочитане.

Пулмологът и специалист по медицина на съня продължи, че няма стриктни препоръки колко време продължава сънят или как се събуждаме, но каза от личен опит, че хората не бива да пренебрегват съня от 4 до 6 часа сутринта и ако могат да си го позволят, да не стават в този период.

Специалистът коментира и темата за това кое часово време е подходящо да остане за постоянно. Най-логично ми се струва това да е астрономическото, защото с него сме свикнали. Лятното часово време е въведено за спестяване на еленергия, но едно, че тази мярка вече е отхвърлена като неефективна, друго – то не е естествено за биологичния ни часовник.

Още преди три години Европейската комисия предложи Директива за преустановяване на сезонните промени на часовото време. Последваха продължителни дебати, които постепенно затихнаха и, явно, смяната на часовото време ще продължи занапред.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук