МЕРКУРИЙ ПРЕМИНАВА ПРЕД СЛЪНЦЕТО НА 9 МАЙ. НАБЛЮДАВАТ В ПЛАНЕТАРИУМА

„Транзит“ или „Пасаж“ на Меркурий ще може да се наблюдава на 9 май /понеделник/, при ясно време. Тогава планетата ще премине пред слънчевия диск. Явлението започва в 14:12 часа българско време. Това е първият контакт на Меркурий със слънчевия диск. Максималното приближение до центъра на диска ще бъде в 17:55 часа. Явлението ще може да се гледа до залеза на Слънцето в Димитровград, който е в 20:27 часа. По този повод наблюдение организира Народна астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/ „Джордано Бруно“ – Димитровград. Началният час е 13:30 часа, на 9 май, съобщават от Общината.

Поради малкия ъглов размер на Меркурий, преминаването на планетата пред слънчевия диск ще може да се наблюдава само с телескопи, уточняват от планетариума. Те трябва да бъдат снабдени със специални слънчеви филтри, които предпазват зрението от слънчевата светлина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук