Меркел и Шулц се разбраха за коалиция в Германия

Малко преди 10 часа тази сутрин консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц най-сетне се договориха за коалиционно правителство, съобщиха германски медии, цитирани от БНР.

Преговорите им по последните няколко теми, по които имаха непреодолими различия, продължиха цяла нощ. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори. В крайна сметка бе постигнат компромис и коалиционният договор е готов.

Постовете в едно бъдещо правителство също вече са разпределени. Засега се знае, че ГСДП на Шулц получава три от най-важните министерства – на финансите, на социалните работи и на външните работи. Това, че ГСДП получава финансовото министерство, е знак и за промяна във финансовата политика не само на Германия, но и на ЕС. Едно от условията на социалдемократите бе да управляват финансите, за да могат да работят по плана на Макрон за нова Европа.

Дипломат №1 ще бъде лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, твърди „Билд“.

Меркел ще получи четвърти мандат като канцлер, ако коалиционното споразумение бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март. В същото време конституционният съд разглежда тази практика и преценява дали тя е демократична, тъй като за това кой да управлява Германия на изборите през септември думата са си дали и още 60 милиона избиратели.

Християндемократическият съюз на Меркел получава министерствата на икономиката и на отбраната, посочва Ройтерс.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен пред обществеността, но това може да стане и утре сутринта.

Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между партиите на Меркел и Шулц започнаха в началото на тази година.

Снимка: bundesdeutsche-zeitung.deПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук