МЕРИЧЛЕРЦИ – ЗА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА, ПРОТИВ ВОДОПРОВОД

Водата на Меричлери
контакти

[quote]КМЕТЪТ – ТЕМАТА С ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ НЕ СТОИ НА ДНЕВЕН РЕД ЗА МЕН[/quote]

Меричлерци организираха днес събрание, на което изразиха желанието си за построяване на станция за пречистване на водата от арсен. То бе инициирано от комитет, излъчен на общоградско събрание.

Едни от членовете Николай Овчаров отправи призив това да бъде последна сбирка на третата година от установяването на проблема с арсена. Той се обяви против изграждането на водопровод, тъй като е с пъти по-скъп от пречиствателната станция. От друга страна, парите за цялостното изграждане на трасето не са достатъчни, ще минава през частни имоти и земеделски земи, което може да доведе до недоволство. Меричлерци сме на категоричното мнение, че не искаме да ползваме вече чужда вода. Имаме си достатъчно собствена. Предлага се вариант тя да бъде пречистена. Ако не се съобразят с желанието ни, ще бъдем принудени да не гласуваме на предстоящите избори, заяви той.

Други представители също се изказаха в посока на това, че водопроводът е ненужен и неефективен. Обявиха се за това експерти да дойдат да се запознаят с проблемите и да се пристъпи към проектиране на пречиствателна станция. Що се отнася до нея, се зададоха въпроси свързани с гаранции за намаляването на арсена, решава ли се проблема с хлора, може ли да работи с високата температура на водата, образували се отпадъци годишно, къде ще се депонират, колко ще струва и др.

Фирма „ЕКО ЗОРА“ е една от фирмите, която има желание да направи пречиствателната станция. Управителят на дружеството Славчо Георгиев също бе днес в Меричлери. Според него са направени задълбочени проучвания на подобни инсталации. Такива имало в Чехия, Германия и Франция. Каза още, че проектираната от фирмата пречиствателна е с ниски експлоатационни показатели, с високо качество на водата и ниска цена на изграждане.

На събранието присъстваха областният управител  Ирена Узунова, председателят на общинския съвет Стефан Димитров, председателят на социалистите в Димитровград Димитър Петров, заместник-кметът Владимир Митрушев, заместник-председателят на Регионална здравна инспекция Делчо Янев, представители на общината, В и К и др.

По-рано днес кметът на общината Иво Димов направи изказване. Не знам как тази фирма се опитва да презентира продукцията си. Дори да се намери необходимото финансиране, според Закона за обществените поръчки, трябва да се обяви процедура, на която може да се яви всеки. Към този момент няма финансиране и ние работим по проект за водопровод от предишната администрация. Темата за пречиствателната станция не е актуална и не стои на дневен ред за мен. В България няма такава и аз не знам какво представлява. Специалисти казват, че е абсурд да търсим пречистване на тежки метали, арсен и хлор. Има проблем и с депонирането на отпадъка. Трябва да го караме до Северна България, а това оскъпява нещата, каза Иво Димов.

Той съобщи още, че по първия етап на водопровода от кв. „Черноконево“ до „Мариино“ е избрана фирма изпълнител. В момента тече процедура по избор на надзор. До 10 дни ще стартират строително-ремонтните дейности. Администрацията подготвя процедурата за втория етап. За него междуведомствената комисия отпусна 1,4 млн. лв, които обаче не са достатъчни. Иво Димов се надява до започване на изграждането да бъде осигурено дофинансиране, за да може до края на годината проблемът да бъде решен. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук